Backgroound Image

Nultý ročník festivalu PRIENIKY

Dokáže bábkové divadlo prinášať závažné spoločenské a etické témy najmenším divákom? Vie osloviť všetky vekové kategórie? Posúva hranice bábkovosti? Otvára dvere iným umeleckým žánrom? A otvárajú ony dvere bábkovému divadlu?

Vitajte na nultom ročníku divadelného festivalu PRIENIKY. Na stretnutí s umením, ktorého sa dotklo bábkové divadlo. Dotyk, presah, inšpirácia, téma – hlavné princípy dramaturgie festivalu, ktorý ponúka rozmanitosť performatívneho umenia a  búranie predsudkov. Bábkové divadlo preniká do výtvarnej inštalácie, materiál do akrobacie, mikro-objekt do pohybu, pohyb do hudby, film do bábkového divadla. Bábka presahuje priestor, slovo zvuk, technológie tvorbu pre najmenších. A toto všetko sa odohráva na pozadí rezonujúcich tém. Od hľadania autenticity, sile predstavivosti a kráse prítomného okamihu, cez najzákladnejšie témy bytia v gravitačnom poli zeme, fenomén moci novo vznikajúcich masmédií, či rastúcu silu ideológie, až po krehké a zraniteľné aspekty našej ľudskej existencie.

Nultý ročník festivalu je výnimočný tým, že je súčasťou otvorenia zrekonštruovanej budovy Bratislavského bábkového  divadla. Preto prináša vybrané diela tvorcov, ktorí v posledných rokoch spolupracovali s naším divadlom a tak sa podieľali na formovaní jeho identity. Na festivale uvidíte 10 výnimočných inscenácií v hlavnom programe, tri premiéry Bratislavského bábkového divadla a trinásť produkcií v sprievodnom programe –  štyri divadelné inscenácie, tri koncerty, tri pouličné atrakcie, dve výstavy a päť divadelných workshopov.  

Poďte s nami zažiť empatiu, solidaritu, akceptáciu, autenticitu a osláviť pestrosť  tvorivých postupov, do ktorých preniklo bábkové divadlo.

Katarína Aulitisová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *